IJboulevard, Amsterdam

Aan de IJzijde van Amsterdam CS wordt de IJboulevard gerealiseerd.

In het IJ komt onder water een fietsenstalling met plek voor 4000 fietsen. Bovenop de stalling komt een gebied om te wandelen langs het IJ: de IJboulevard. Om het geheel te beschermen tegen een aanvaring wordt ook een los staande constructie gerealiseerd als aanvaarbescherming.

De IJboulevard wordt gerealiseerd door Van Hattum en Blankevoort B.V. en wordt tussen 2021 en 2023 aangelegd.

GEO2 Engineering B.V. heeft een bijdrage geleverd door het beschouwen van de invloed van de nieuwe constructies op de onderlangs kruisende Noord/Zuidlijn en de Ruijterkade bestaande uit een kistdamconstructie waarop de overkapping van het station rust. De interactie via de grond met de bestaande constructies is middels een PLAXIS 3D analyse beschouwd waarbij zowel het aanbrengen van de paalfundering als (aanvaar-)belastingen vanuit de constructies zijn gemodelleerd.

Voor meer info over dit project: IJboulevard: ondergrondse fietsenstalling en wandelgebied - Gemeente Amsterdam en IJboulevard - Van Hattum en Blankevoort (vhbinfra.nl)